top of page
Search
  • Writer's picturepeacefulhomehk

2023年3月3日

《資助個案》

今次個案的聯絡人是C女士。先人是他多年前在快餐店工作時認識的一位客人L先生。當時L先生每天都在C女士工作的快餐店進食,每天都吃同一個餐,令C女士印象深刻。慢慢C女士就開始同L先生成為朋友。

L先生40年前由越南來港,數年前與妻子離婚。本來在花園街擺檔做生意,因疫情關係沒生意,唯有決定結束營業,但同時亦欠下一些債務。L先生不幸在2022年中風,之後便住進老人院。

C女士今年已68歲,但仍常常幫助街坊,陪街坊老人家去醫院覆診。C女士見L先生這樣的情況,決定幫助L先生負擔老人院費用,每月起碼萬多元。C女士有自己的家庭,幸好仔女亦都會俾家用,而C女士就將自己平常工作賺取的薪金來幫助L先生。但其實每個月一萬多元老人院費用對於C女士嚟講都係一個負擔。

本來L先生會在2月尾去覆診,拿到醫生證明後就打算申請領取綜援,但最後L先生等不到,1月尾就過身了。

由於C女士仍要負擔剩餘老人院的費用,L先生亦沒有綜援,領取不到殮葬津貼。所以晴善舍決定不收取任何費用,為L先生完成喪禮及撒灰服務。




9 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page