top of page
Search
  • Writer's picturepeacefulhomehk

2022年5月2日

《資助個案》

這個個案是由之前小編去過講講座的一個長者機構的社工轉介的。逝者是一位伯伯,在香港只有太太,兩位老人家在香港都沒有親人,亦沒有領取綜援。生活只靠積蓄及生果金。伯伯過身後婆婆很無助,在香港冇人冇物,亦講上海話,唔係個個都明婆婆講乜嘢(起碼小編真係唔係咁聽得明)。所以社工就希望晴善舍可以幫到婆婆。

由伯伯過身到做喪禮當日足足兩個月嘅時間,因為伯伯過身後遺體去咗公眾殮房。但係因為要認遺體當日婆婆中咗新冠,所以一直都冇人再聯絡婆婆去認遺體。

我請社工幫手打去不同警署問一問究竟邊個警署有伯伯資料,多得社工幫忙最後問到資料,再做返正常認遺體手續,加埋要等火葬爐期,前後足足兩個月….

不過好彩喪禮當日伯伯的遺體,都勉強可以幫佢着返傳統壽衣同化妝,比婆婆見伯伯最後一面。

這個個案,費用全數由晴善舍負擔。 願伯伯安息,亦希望婆婆唔好再咁擔心…




4 views0 comments

Recent Posts

See All

Коментарі


bottom of page