top of page
Search
  • peacefulhomehk

2022年10月28日

關於近排小編工作的長文

晴善舍喺呢兩個月接咗10個小天使個案 而其中4個就集中在這個禮拜…

小編自從做了媽媽後,對胎兒殯儀服務更加重視。因為小編好明白父母的感受,好明白媽媽同BB二為一體既感覺…

未做媽媽前,處理胎兒遺體同擺好陪葬BB衣物工作都會交由土工師傅處理。但係做左媽媽後,就算胎兒既狀況係比較差,小編都忍唔住要親手同佢地包好被仔,放好父母為BB準備陪葬物品。呢個係小編從來都冇諗過自己會有咁嘅改變。

好多時候,胎兒因為種種問題需要解剖,好似過往做過幾個個案,因為要解剖同過死因庭嘅關係,往往胎兒出咗嚟要等一段好長嘅時間先可以做喪禮。到喪禮當天胎兒嘅狀況其實會變得好差,有時連父母都唔想睇,或者好多時候爸爸都建議媽媽唔睇。其實去到呢啲情況小編都好傷心,好似搞到父母唔想睇BB最後一面咁,但係比媽媽睇咗,媽媽會更加傷心,好兩難。所以當每次小編為BB包好被仔,小編都會同BB講「而家姨姨幫你冚被被先,唔好凍親,一陣爸爸媽媽就會抱你架喇」(我哋一般會安排爸爸媽媽在車上抱住棺木到永愛園或者火葬場)

尋日小編睇到另外一個行家嘅Facebook讚揚仁安醫院婦產科姑娘,其實小編亦不約而同想講講仁安醫院嘅服務。晴善舍接過幾次在仁安嘅胎兒個案,最近一次是上個月。每一次仁安婦產科姑娘的服務都好好,佢哋係少數會幫手將胎兒包好放入盒子嘅醫院。當日媽媽唔想睇BB,就交由小編代為處理。小編睇到BB後,忍唔住同姑娘講「真係好感謝你哋,你哋真係做得好好!」當日個案嘅胎兒係十幾週,好細,係未成型,但係姑娘將BB包得相當好,當下小編係真心感謝呢位姑娘。

反之,有啲大家覺得好高級而又收得好貴嘅私家醫院,對胎兒遺體嘅處理方法,小編真係不敢恭維…





1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page